Archives

Masr,daiman fi qalbi~

Bismillah~

Assalamualaikum..

Dah lama sangat tak buka blog.Dah lama tak mencurahkan isi hati.Dah lama tak rasa macam ni..tak tahu nak gambarkan perasaan ni macam mana :’)

Semestinya semua tahu keadaan di Mesir sekarang kan?

Lepas satu..satu..negara Islam ditindas,dizalimi,dihenyak oleh musuh-musuh Allah. Sayu hati tatkala melihat gambar-gambar yang diupload di facebook.Setiap hari ada sahaja berita yang mengoyak dan merobek perasaan.

Sebagai seorang pelajar di Mesir,hati ini cukup sensitif dan tersentuh andai ada yang membuka cerita tentang Mesir.

………………………………………………………………………………………………………………………………

“Bahaya sangat dah mesir sekarang, tak payah baliklah.”
“Sambung belajar kat Malaysia je, lagi okay.”

Menitis air mata.

Terkejut dan menitis lagi air mata apabila tersalah faham bahawa evakuasi dijalankan.
Rupanya bukan evakuasi tapi sekadar penajaan dan tawaran untuk sesiapa yang mahu pulang ke Malaysia.

Masih ada harapan.
Masih ada.

Tak sangka dah ‘ter’angau pada mesir.
Teringat ustaz arab pernah kata yang kedudukan mesir di peta terletak pada kedudukan jantung.

Masr hiya qalbul ardh.

Sungguh.

Perasaan ni pelik.
Tapi hampir semua yang belajar di Mesir berperasaan macam ni.

Walaupun sistem pembelajaran di Malaysia lebih maju, hidup lebih mewah,
tapi tetap tak setanding Mesir.

Memang Mesir berdebu.
Tapi permata di celah-celah debu tu jauh lebih berharga.

Memang Mesir tak maju.
Tapi ilmu di sebalik ketidakmajuan tu jauh lebih bernilai.

Nak balik Mesir.
Nak belajar di Mesir.
Nak graduate di Mesir.
Nak hidup dengan D&T di Mesir.
………………………………………………………………………………………………………………………………

Masr,daiman fi qalbi :’)

Image

Rumah kami di Mesir,Tingkat 4 🙂 Rindu saat berpenat lelah naik tangga..

Rindu..agaknya macam mana keadaan rumah kami sekarang? masihkah seperti ini atau..bagaimana?

Image

My heart will always be here ~Kuliyyah Tibb~

Melihat gambar ini..teringat kehidupan yang dijalani di Mesir.Setiap hari berjalan kaki dari rumah ke sini jika ada kelas.Kenangan yang tak kan dilupakan :’)

………………………………………………………………………………………………………………………………

Doakan ye semua.
Doakan islam menang di Mesir dan seluruh dunia.
Doakan ikhwah akhawat di sana terus kuat.

Hi Egypt,
we do miss you!

..Pray For Egypt..

Advertisements

Tips Memudahkan Bangun Qiyamullail

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah..setelah sekian lamanya aku tak update blog, hari ni tetiba dapat ilham nak tulis pasal qiyamullail..disebabkan aku sekarang tengah cuti dan tak tahu nak buat apa, jadi aku pilih untuk buat sesuatu yang bermanfaat untuk diri sendiri dan insyaAllah, bermanfaat juga untuk ummah..amiin~

erm,,sebenarnya sebab utama aku tulis ni pun sebab aku sendiri semenjak dua ni, liat benar nak bangun qiyamullai..agaknya dosa banyak sampai tak tersedar..astaghfirullah~

Rasanya..semua pun dah tahu kelebihan bangun qiyamullai ni kan? tips-tips mudah bangun pun, aku yakin mesti semua dah hadam dalam otak..harap apa yang aku tulis ni dapatlah menambah ilmu walaupun ramai yang dah tahu..kalau dah tahu pun, rasanya tak salah kalau kita saling ingat-mengingatkan..betul tak?

So, kita carry on, okeh?

BISMILLAH~

  • First sekali, kita mestilah ada kemahuan yang kuat dan niat bangun qiyam tuh kerana Allah semata-mata..jangan niat nak menunjuk-nunjuk kat kawan-kawan ke..rugi je bangun kalau cam tuh la niatnya..
  • Seterusnya, agak-agak apa? yang nih rasanyaramai yang suka buat..-tidur sebentar di siang hari iaitu sebelum masuknya waktu zuhur..selalunya orang panggil qailulah..aku suka buat sunnah ni.. =D
  • Lepas tuh..hm..yang ni, bagi aku agak berat..bagi aku laa..rasanya, bagi orang lain mudah je kot..aku manusia biasa je..-meninggalkan perbuatan maksiat kepada Allah. Oleh sebab dosa-dosa akan menghijab hati, akibatnya kita berasa berat untuk beribadah..astaghfirullah~
  • Yang keempat, elakkan makan dan minum hingga terlalu kenyang..coz bila dah kenyang, kita akan rasa mengantuk, bila mengantuk, rasa nak tidur je..bila dah tidur banyak, susah nak tidur malam, bila susah nak tidur malam, susah lah jugak nak bangun qiyam..betul tak? 🙂
  • After that, erm..yang ni..berusaha untuk tidur pada awal malam dan menjauhkan diri daripada berbual kosong atau melakukan perkara tidak berfaedah. Tahu tak kenapa? Dalam buku ni tulis..sebab Rasulullah, Nabi kita, Nabi Muhammad s.a.w, membenci tidur sebelum solat Isya’ dan berborak perkara yang tidak berfaedah selepas solat Isya’..jadi pasni..faham-faham la yerk? >.<
  • Next, rasanya ramai yang buat..alhamdulillah~ -amalkan adab-adab tidur sewaktu mahu masuk tidur. Contonhya, berwudhu’ terlebih dahulu, membaca doa sebelum tidur, dan membaca beberapa ayat al-Quran seperti ayat Kursi, tiga Qul (al-Ikhlas, al-Falaq, an-Naas), dua ayat terakhir daripada surah al=Baqarah dan surah al-Kafirun. Kemudian tidurlah di atas rusuk kanan. Erm,,ni semua sunnah Nabi ni..kalau buat,bukan je mudah bangun qiyam, tapi dapat pahala tambahan sebab kita amalkan sunnah =)
  • yang ketujuh, dalam buku ni..dia petik kata-kata Tuan Guru Nik Abdul Aziz dalam satu kuliah:

“Kalau kita terjaga di tengah-tengah malam, ia sebenarnya suatu anugerah daripada Allah. Allah kirimkan malaikat-Nya mengejutkan kita supaya kita bangun beribadah kepada Allah. Sebagai tanda terima kasih kerana mengejutkan kita, paling malas pun, mintalah apa-apa (berdoa) walau sedikit (meskipun kita masih di tempat tidur) kepada Allah. Kemudian tidurlah.

Kalau kita sedar, kemudian kita terus sambung tidur tanpa ucapkan apa-apa (contoh beristighfar, bertahmid, dan sebagainya). Kemudian malam kedua dan malam ketiga pun begitu juga. Kita bimbang malaikat tidak akan datang lagi mengejutkan kita.”

  • Last but not least, ni perkara asas, kunci jam loceng atau saling kejutkan antara suami isteri, ibu bapa dan anak-anak, atau teman-teman.

~Pesanan di atas adalah galakan agar kita berusaha menghargai nikmat tersedar pada waktu malam. Mula-mula kita berdoa sahaja dahulu jika masih malas bangun untuk bersolat~

InsyaAllah, apabila nikmat yang sedikit kita syukuri, Allah akan tambah lagi nikmat itu dengan memberi kekuatan untuk bangun menunaikan solat tahajjud..insyaAllah~

..Image

~Wallahu a’lam~ =)

Experience is a TEACHER =)

Bismillah..

Alhamdulillah,masuknya aku ke Kursus Miftah Al-Ilmi di Kolej Yayasan Sofa memberi seribu erti. Banyak perkara baru yang telah aku pelajari. Pada awalnya memang sedikit janggal denagn keadaan di sini. Tetapi,lama kelamaan perasaan tersebut hilang. Malah,rasa sayang untuk meninggalkan bumi tarbiyah ini. Post kali ni hanya nak menceritakan mengenai pengalaman menjadi fasilitator sempena Kem Perkhemahan Remaja Menjejaki Sunnah di Sungai Congkak.

Alhamdulillah~program ini mendapat sambutan yang agak hangat..seronok melihat adik-adik bersemangat ingin mengetahui tentang kekasih Allah,Nabi mereka,Muhammad s.a.w. Kerdil rasa diri ini jika nak dibandingkan dengan adik-adik ni. Mereka semuanya hebat-hebat!

Selain indoor activities, adik-adik ini juga didedahkan dengan outdoor activities. Mereka nampak lebih bersemangat dengan outdoor activities. hehe..yang paling best,adik-adik ni dapat mandi Sungai Congkak!! abang-abang dan kakak-kakak fasi pun join juga. Alhamdulillah~ukhuwah kami makin erat selepas itu.

Pengalaman yang aku kira paling best ialah bercakap depan adik-adik ni. Mana tak nya,first time jadi fasi untuk kem besar-besaran camni..fuh! menggeletar..lagipun banyak mana sangatlah ilmu yang aku ada untuk dikongsikan dengan adik-adik ni =) Aku memang dah lama tak diberi peluang untuk bercakap-cakap di hadapan. Sebabnya,sekolah dulu kebanyakannya bercakap depan kaum sejenis je. Tu pun dah berdebar-debar. Ni kan pulak diberi peluang untuk memberi kesimpulan tentang program di hadapan adik-adik. ALLAH..tapi,aku yakin..semua ini susunan Allah Yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk diriku. ha.. ni gambar semua fasi dan adik-adik kem =) say ‘CHEESE !!!’

Bersama Fasilitator dan adik-adik kem =)

Macam-macam gelagat ada =) ada sorang adik ni,tanya aku “akak,lepas ni kitorang dapat mandi sungai lagi tak ?” aku tersenyum lalu menjawab, “semalam kan dah dapat mandi..kalau adik nak mandi lagi,boleh datang dengan family kat sini”. Suka sangat dapat mandi sungai..Sanggup buat apa saja asalkan dapat terjun dalam sungai..hhe~

Seterusnya, apa yang aku dapat daripada kem ni adalah ilmu tentang Rasulullah s.a.w. Banyak ilmu yang selama ni aku tak tahu, aku dapat di sini. Aku cuba muhasabah diri. Rupa-rupanya, aku ni masih jauh dengan Nabi Muhammad s.a.w. Umat jenis apa lah aku ni. Sedangkan nabi sewaktu akhir hayatnya, menyebut “ummati..ummati..ummati..” Sedangkan aku? berselawat sekali sehari pun belum tentu.. Kekadang tersa kerdilnya diri ini. Nabi menyayagi umatnya..sedang umatnya hanyut dibuai angan dan mimpi indah..leka dengan nikmat dunia yang sementara..Allahuakbar! Dimanakah kita disisi Allah..sedangkan kekasihnya belumpun kita dapat cintai dengan sepenuh hati..apatah lagi ingin mencintai pencipta diri kita sendiri..astaghfirullah~sama-samalah kita cuba islahkan diri kita =) insyaAllah..

Banyak lagi pengalaman yang aku dapat daripada kem ni. Antanranya,kami diajar untuk mengamalkan salah satu sunnah Baginda s.a.w.  yang paling mudah..iaitu SENYUM =)=)=) kami juga dikehendaki menyanyikan lagu ‘Senyum Seindah Suria’ i love that song very much =D

Lirik Lagu Senyum

Senyum

Senyum seindah suria
Yang membawa cahya
Senyumlah dari hati
Duniamu berseri

Senyum umpama titian
Dalam kehidupan
Kau tersenyum ku tersenyum
Kemesraan menguntum

Senyum… kepada semua
Senyumanmu amatlah berharga
Senyum… seperti  Rasulullah
Dengan senyuman terjalinlah
Ikatan…

Alhamdulillah..semuanya berjalan lancar. Sungguh, pengalaman ni sangat berharga dan tak mungkin dapat aku lupakan =)